Makeni

Korte geschiedenis

Makeni Ecumenical Centre is opgericht in 1971 door de Nederlander Pierre Dil († 2004). Hij was priester van de Anglicaanse kerk in Lusaka.

De toenmalige president Kaunda vroeg hem een “back to the land” programma op te zetten en zich bezig te houden met voeding. Father Dil kocht een stuk land in de wijk Makeni, 8 km van Lusaka.

Hij zette daar samen met zijn vrouw Wenda en de lokale bevolking het centrum op.

De kinderen en volwassenen kregen hierdoor de mogelijkheid onderwijs te volgen. Er waren ook huisjes waar moeders en hun ondervoede kinderen konden verblijven en voedingsadviezen kregen.

Toen werd ook de Food and Nutrition Company door Father Dil opgericht. In de 70er jaren voorzag die de arme bevolking van goedkoop, eiwitrijk voedsel, dat landelijk door vrijwilligers werd verkocht.

Vestigingsdorpen

De oorspronkelijke taakstelling: “back to the land” zit nog steeds in het onderwijspakket.

De mensen die een agrarische opleiding hebben afgerond, kunnen nog steeds een plaats in een van de 5 vestigingsdorpen krijgen. Op een hun toegewezen stuk land kunnen zij in hun eigen onderhoud voorzien.

Velen lukt het om de verbouwde groente te verkopen. In deze dorpen zijn basisscholen en regelmatig komt een van de stafleden om met het dorpsbestuur te overleggen.

Een pick-up truck met een verpleegkundige verzorgt de familieplanning en de aidsvoorlichting. Een van de dorpen bestaat uit 75% alleenstaande moeders met kinderen.

 

ga terug naar Home >