M.E.C

Makeni Ecumenical Centre is opgericht in 1971 door de Nederlander Pierre Dil († 2004).

Hij was priester van de Anglicaanse kerk in Lusaka. De toenmalige president Kaunda vroeg hem een “back to the land” programma op te zetten en zich bezig te houden met voeding.

Father Dil kocht een stuk land in de wijk Makeni, 8 km van Lusaka. Hij zette daar samen met zijn vrouw Wenda en de lokale bevolking het centrum op. De kinderen en volwassenen kregen hierdoor de mogelijkheid onderwijs te volgen.

Er waren ook huisjes waar moeders en hun ondervoede kinderen konden verblijven en voedingsadviezen kregen. Toen werd ook de Food and Nutrition Company door Father Dil opgericht.

In de 70er jaren voorzag die de arme bevolking van goedkoop, eiwitrijk voedsel, dat landelijk door vrijwilligers werd verkocht. 

Het centrum nu

Makeni is uitgegroeid tot een multifunctioneel ontwikkelingscentrum, waar ongeveer 35 mensen werken. Dagelijks bezoeken ongeveer 330 kinderen de kleuter-,basis- en middelbare school.

In 2015 is besloten om volwassene onderwijs af te bouwen en de dorpen te verzelfstandigen Voor deze transitie trekken we twee jaar uit Hierdoor worden onderwijs, het weeshuis, home base care en aids family planning een hoofd activiteit

De huisjes voor ondervoede kinderen van vroeger, worden nu als slaaphuisjes voor de 32 weeskinderen gebruikt. De kinderen hebben ook een dagverblijf, een overdekte speelruimte en een keuken. Het weeshuis wordt geleid door 4 aunties en 1 uncle.

Ook komen er honderden mensen naar de kliniek, de aids-voorlichting en familieplanning. Deze laatste activiteiten vinden plaats in samenwerking met de overheid.

Naar goed Afrikaans gebruik vinden verschillende kerken een plaats op het centrum.

 

Grotere kaart weergeven

  • 15°27’55.36’’
  • 28°14’39.96’’

 

ga terug naar Makeni >