Vestigingsdorpen

De oorspronkelijke taakstelling voor MEC was: “back to the land” met een agrarische opleiding.

De mensen die een deze opleiding hebben afgerond, konden dan een plaats in een van de 5 vestigingsdorpen krijgen.

Op een hun toegewezen perceel kunnen zij in hun eigen onderhoud voorzien. Zij verbouwen daar hun groenten en mais, maar ook bijvoorbeeld katoen. Velen lukt het om de verbouwde groente te verkopen. Er worden op een kleinschalige manier kippen, geiten en koeien gehouden. In alle 5 dorpen zijn basisscholen. Regelmatig komt een van de stafleden van MEC om met het dorpsbestuur te overleggen.

Inmiddels zijn 2 van de 5 dorpen vol en zelfstandig. De overige 3 zijn bijna vol en aan de verzelfstandiging wordt gewerkt.

Een pick-up truck met een verpleegkundige verzorgt de familieplanning en de aidsvoorlichting. Een van de dorpen bestaat uit 75% alleenstaande moeders met kinderen.

Voor Mwomboshi voelen we ons bijzonder verantwoordelijk. Immers, dit dorp was nog een community-school, maar is per 2014  een gouverments school geworden.
Doordat er nu een huis voor een leerkracht staat was het mogelijk een docent aan te trekken. Het duurde een jaar om een leerkracht de bush in te krijgen. Het beleid van de overheid is nu dat beginnende de leerkrachten niet in de grote steden mogen starten, dus dan maar naar bv. Mwomboshi. Dat heeft een goede impuls gegeven aan het onderwijs. Het schoolgebouw is helemaal opgeknapt en regenseizoenproef, de meubelen zijn geleverd, evenals de schoolboeken. De bewoners hebben stenen gebakken voor een nog te bouwen kliniek en de Vr. v. Makeni gaan dit project steunen.

Het andere dorp, Chisamba, had materiaal gevraagd voor de preschool. De Vrienden hebben hen blij kunnen maken met tekenmateriaal, speelgoed, sportmateriaal en wat lesboeken voor in totaal 650 euro. De kleine stoeltjes zijn volgens afspraak geleverd. Nu kijken waarmee we hen verder kunnen helpen.

Mwembeshi is zelfstandig geworden. Hier houden onze betrokkenheid en ondersteuning op.

 Kalwelwe heeft al lange tijd een complete gouvernementsschool voor lager en middelbaar onderwijs net als Mwembeshi trouwens.  Deze school is een onderdeel van een grotere locatie dan uitsluitend het vestigingsdorp; dezelfde situatie als in Mwembeshi trouwens. Wij als Vrienden proberen hier iets genuanceerder mee om te gaan dan Makeni Centrum. Als Vrienden kijken we waar we mee kunnen steunen, wanneer dat nodig is. Boeken, Sportmateriaal helpen daarbij.
 

ga terug naar Makeni >